Pozor na překyselení neboli latenntní acidózu organismu

13. 03. 2014 8:40:25
Víte, proč býváte někdy unavení, chytnete kdejaký bacil nebo Vás trápí zimnice i v horku? Za tyto i jiné obtíže může mnohdy latentní acidóza neboli překyselení organismu.

Překyselení organismu je v dnešní uspěchané době jednou z nejnebezpečnějších příčin běžných i degenerativních onemocnění.

Lidské tělo se musí „vejít" do poměrně úzkého rozmezí v pásmu mírné zásaditosti mezi 7,36 a 7,42 a neustále vyrovnávat všechny výkyvy dané stravou i metabolickými pochody, třeba i hladověním.

Krevní plasma má hodnotu pH 7,36 – 7,42. Nemůžeme se tedy divit, že při výrazném snížení pH pod 7,36 (přičemž hodnoty pH 7 a nižší určují stupeň kyselosti), člověk zemře. Řada biochemických pochodů v těle je proto zaměřena na udržení pH krve, a to i za cenu nesprávné funkce jiného orgánu – kostí, ledvin, štítné žlázy atd...

Překyselit se je o hodně snadnější než se dostat na druhou stranu spektra. Kyseliny se nám do těla dostávají zpravidla potravou,tvoří se v něm jako produkty látkové výměny a nebo jsou nutné i při některých procesech trávení. Každopádně i užitečné kyseliny, když jsou v nadbytečném množství, tělu škodí. Proto je nutné je průběžně z těla odbourávat a redukovat jejich hladinu.

Odbourat kyseliny z těla můžeme pouze díky látkám zásaditého charakteru (minerály, stopové prvky). V případě, že máme vyšší příjem kyselin než zásaditých látek, zásaditých je tedy v těle málo, musí organismus použít na redukci kyselin uložené zásadité látky, např. chrom ze slinivky, zinek z prostaty, horčík který je důležitý pro nervovou činnost a tím může dojít k oslabení činnosti daných orgánů a následně pak nemocem, které přecházejí do chronických stavů.

O latentní acidóze nemusíte dlouhou dobu vědět. Protože, nemusíte mít dlouho žádné potíže, souvislost Vás monohdy ani nenapadne. Bohužel ale spouští nebo zhoršuje většinu nemocí, k nimž má člověk nějaké dispozice.

Již Hippokrates učil, že prakticky nelze onemocnět, udrží-li si lidé správnou zásadito-kyselou rovnováhu v organismu.

Pokud se rovnováha v těle jednou chronicky naruší, dochází k nedozírným následkům, které se na venek mohou projevovat různými příznaky - špatná nálada, podrážděnost a deprese, dále se může rozvinout revma, artritida, alergie, různé záněty, žaludeční a střevní potíže, zničený chrup. Později může dojít k nemocem jako je osteoporóza, ateroskleróza, křečové žíly, paradontóza a časté zubní kazy, dna. Mohou vznikat ledvinové a močové kameny, ale i infarkt a rakovina....Rakovina je totiž nazývána kyselou nemocí a to proto, že rakovinné buňky žijí převážně na principu původní látkové výměny kvašení. Rakovinným buňkám totiž kyselé prostředí doslova vyhovuje.

Každé chronické onemocnění začíná lokálními skrytými acidózami.

Mezi doslova zabijáky zásadité rovnováhy patří především:

- Stres, hladovky

- Nevhodná a nepravidelná strava (v ní obsažený bílý cukr, bílá mouka, sycené limonády, káva, alkohol, sádlo a živočišné tuky, konzervanty, nekvalitní čokoláda a kakao, vejce, tavené sýry, polévky z pytlíku a jiné...)

- Znečištěné prostředí (tomu se úplně nevyhneme)

- Kouření – aktivní, ale i pasivní

Mimo jiné překyselení mnohdy vede dále ke:

- Špatné náladě

- Únavě, snížené koncetraci, snížené výkonnosti

- Podrážděnosti, nespavosti

- Artritidě, revmatismu

- Bolestem kloubů, zad a hlavy

- Alergiím, autoimunitě, obezitě

- Zánětlivým a horečnatým onemocněním

- Žaludečním a střevním potížím

- Zvýšené kazivosti zubů, paradontóze

- Řídnutí kostí, ateroskleróze, nemocím srdce a cév

- Křečovým žilám, ledvinovým kamenům a dně

- Nádorovým onemocněním

V důsledku toho, jak se dnes většina populace stravuje, trpí více než 90% populace překyselením organismu.

Například ze stravy, která je bohatá na proteiny a maso, je jedním z odpadních produktů trávení bílkovin kyselina močová, přičemž uzeniny obsahují velké množství konzervantů a solí, z nichž se dále tvoří kyselina sírová a dusičná. Ze sladkostí, limonád, pečiva z bílé mouky a tučné stravy se tvoří kyselina octová. Jednoduché sacharidy a tuky se v metabolismu zpracují na acetylkoenzym A – je nezbytným produktem látek v těle které jsou užitečné i škodlivé pro tělo.

Ani víno a sýry nejsou zcela nevinné. Z vína vzniká kyselina vinná a kyselina sírová, ze sýrů kyselina dusičná. Sycené limonády a sodovky produkují kyselinu uhličitou a fosforečnou. A třísloviny v kávě a černém čaji, také nejsou zrovna prospěšné.

I tolik zdraví prospěšný špenát a rebarbora zase obsahují kyselinu oxalovou, která ve vyšším množství zatěžuje ledviny. A po lécích na bázi kyseliny acetylsalicylové si nezaděláváme jen na žaludeční vředy.

Velmi negativně působí ale i stres.

Chcete-li se uchránit, nepřekyselujte se - eliminujte ve stravě výrobky z bílé mouky, bílý cukr, sladké sycené limonády i uzeniny. Pro vyrovnání pH organismu jsou důležité i minerály a pestrá strava. A nezapomeňte, že kyselé vždy neznamená kyselinotvorné. Například takový citron je chutí sice kyselý, ale patří mezi zásodotvorné potraviny, takže je dobré jej použít při odkyselovacích kůrách.

Překyselující potraviny nepoznáme jen podle chuti, protože např.jablečný ocet, je zásadotvorný kdežto kyselinotvorná strava chutná zpravidla sladce.

Ideální je do stravy zařadit i aloe vera či Chlorellu, minerály, čistou vodu.

Chcete si překontrolovat kyselost v klidu v domácích podmínkách?

Proužky na moč koupíte v každé lékárně – pH proužky s rozsahem stupnice 5,2 – 7,4.

V ideálním případě, se proužek zbarví do modra, čím blíže hodnotám 7 a více, tím lépe.

Ale málokdo ví, že hodnoty mezi 5 – 6,5 které klasická medicína považuje za fyziologické, už signalizují, že se v těle něco děje.

Máte-li problémy s váhou, nemůžete se zbavit byť i několika kil, přestože máte dostatek aktivního pohybu, nepřejídáte se, hlídáte si pásmo spalování tuků a tukové polštářky stále odolávají, může to způsobovat právě ono překyselení.

Kyseliny se totiž rády usazují v depotní tukové tkáni. Nadváhu může způsobovat i zadržování tekutin v těle, tzv.zavodnění, kterým se organismus jen snaží příliš kyselin naředit. A nedostatek energie v kombinaci s fyzickou aktivitou organismus pak více ještě překyseluje.

Důležité je správné a hluboké dýchání, pravidelný příjem potravy, ideálně častěji a v malých dávkách a hlavně žádné hladovění. Něco jiného je ovšem den, kdy pouze pijete jen vodu a bylinné čistící čaje na odlehčení....

Mezi neutralizátory kyselosti patří např.: zdravá strava – jáhly, pohanka, brambory, brokolice, banány, kořenová zeleniny, mořské řasy, ryby, mandle, jablečný ocet, cibule, zelený čaj (ten obsahuje antioxidanty). Dále pak hluboké dýchání, dechová cvičení, minerály nejlépe v tekuté formě místo tabletek, chlorela, aloe vera apod......

Naši předci věděli jak se stravovat, proto byli celkově zdravější než dnešní populace.....

Marková Kateřina

Zdroj: Časopis Run, odborná literatura a v poslední řadě i osobní zkušenosti :-)

Autor: Kateřina Marková | čtvrtek 13.3.2014 8:40 | karma článku: 11.94 | přečteno: 791x

Další články blogera

Kateřina Marková

Zakázaná? láska…

Láska, která nezná hranic. Láska, která je zakázaná, protože narušuje veškeré naše životní pořádky a řády, odvádí naši pozornost a vede nás pryč, jiným směrem, než bychom měli jít. Co je ale správně?

8.10.2022 v 18:39 | Karma článku: 7.14 | Přečteno: 332 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 559 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 310

Jsem člověk s duší psavou, snivou i toulavou.

Občas nejdřív mluvím a pak myslím.

Říkám věci na rovinu, za což mě ne každý má rád. Lidé totiž neradi slyší pravdu.

Věčný žák v oboru diplomacie a naslouchání sobě samé.

Snílek s nohama na zemi, který poznal pachuť dna i krásy oblak...

Žena mnoha tváří, blíženec, co někdy smutní a někdy září...

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...