Masáž v těhotenství – ano či ne? Aneb „moje srdeční záležitost“

V dnešní době se masáže a relaxace stávají nezbytnou součástí našich životů. Bez nich by už někteří ani "nemohli žít". Pro mne je to droga nejen jako profese, ale i jako forma relaxace :-)

Ta chvíle, kdy si lehneme a někdo se nám věnuje a zároveň tím uděláme něco pro svoje zdraví a když je navíc masáž v kombinaci s aromaterapií, to je teprve blaho.

Ale co masáže a těhotné ženy? Spousta „těhulek“ ani neví, že mohou na masáže chodit a spousta masérů/terapeutů se „bojí“ na ni “ sáhnout. Natožpak aby masáž v těhotenství byla kombinována s výše zmiňovanou aromaterapií.

 

Nelze to pochopit, od klientek vím, že mají v těhotenství problém najít salon/studio, kde provádějí těhotenské masáže nebo naopak tam kde docházejí do doby než otěhotní, se o ně už dále v tomto směru nepostarají…ale proč? Jen proto, že je těhotná? Těhotná přece nerovná se nemocná.

 

V těhotenství jsou masáže i aromaterapie velice přínosným typem relaxace, ale také účinnou formou jak bojovat s bolestmi zad.

Masáže se sice provádějí velice jemně, oproti klasické masáži, jakmile už „těhulka“ nemůže ležet na bříšku, leží na boku, v případě většího bříška je vhodné použít těhotenský polštář, pro pohodlnější uvelebení se na boku a masírují se záda, šíje je pak lepší namasírovat v sedě nebo i s hrudníkem v leže na zádech, pokud to nečiní potíže.

 

V případě těhotenských masážích se nesmí vyvíjet přílišní tlak v oblasti beder a nesmí se dělat masáž akupresurní – tlaková po celém těle. V případě, že se masírují i nohy, nesmí se provádět reflexní masáž chodidel, chodidla je možno jen pohladit, lehce promnout, ale spousta těhotných dam, zvláště pokud jsou kypřejších tvarů už před otěhotněním, mají právě onu masáž plosek ráda, protože jsou enormně zatěžovány ve většině případů – ulehčit se nožce dá jen kvalitní botou. Ale bohužel  pro „těhulky“ jsou na ploskách nohy umístěny reflexní body celého těla – taková orgánová mapa našeho těla a tato masáž by mohla způsobit předčasný porod, v rannějších stádiích i potrat.

 

Jinak se může masírovat s určitými ohledy vše, obzvláště příjemné je do masáže zahrnout i bříško, protože miminko již vše vnímá. Ale to už je jen takový příjemný bonus.

 

Co se týká využití aromaterapie v masážích u těhotných, tam je potřeba dbát zvýšené opatrnosti, protože ne všechny silice se mohou použít.    

 Nikdy se nic nepokazí  dřevitými silicemi a citrusy. Další indikace jiných olejů, je dle potíží a musí se volit velice s citem a znalostmi aromaterapie.

Aromaterapeutická masáž jak má být je navíc příjemným doplňkem při těhotenských masážích a může více umocnit zážitek z masáže a navíc o to více ulevit při případných bolestech zad i psychické zátěži….

 

Určitě za svoje spokojené klientky mohu masáže v těhotenství jen doporučit a nebát se a dopřát si tuto blahodárnou proceduru.

 

 

                                                                                                                                                          Krásný den všem

 

                                                                                                                                                                                     Kateřina

                                                                                                                                                                                 Masér/Terapeut

www.masaze-rehabilitace-praha6.cz

www.relaxmasaz.cz

Autor: Kateřina Marková | úterý 18.8.2015 19:59 | karma článku: 7,53 | přečteno: 334x